Vytvor si kariéru podľa vlastných predstáv v spolupráci s nami!

0

Your Cart is Empty

May 23, 2020 2 min read 2 Comments

Dôchodok na Slovensku sa skladá z troch pilierov. Každý z nich je niečím špecifický, no mnoho ľudí nevie, ktorý pilier čo znamená. Poďme sa na to spolu pozrieť.

Prvý pilier je povinný, inak ho nazývame, Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa, samozrejme, rozdeľuje peniaze, ktoré prispievate vo forme odvodov. Možno ich tam nedávate vy, ale dáva ich tam za vás váš zamestnávateľ, pokiaľ teda nie ste živnostník. Tieto odvody sú prideľované na rôzne štátne výdavky, ako napr. materské, invalidné dôchodky, starobné dôchodky a pod. Tento pilier je povinný a má ho každý jeden človek na Slovensku. Svoj dôchodok viete zvýšiť tým, že si otvoríte druhý pilier.

Druhý pilier je už dobrovoľný a je dobrovoľný tým, že vy tam vstúpiť môžete, ale len do 35 rokov. Pokiaľ do druhého piliera vstúpite, znamená to, že tam budete dávať 4-6% z vašich odvodov.

To značí, že nebudete dávať peniaze štátu na štátne výdavky, ale budú sa vám odkladať do druhého piliera. V minulosti to boli 4%, aktuálne je to 5%, čo sa bude navyšovať až do 6%. Druhý pilier vás nestojí ani €, idú tam peniaze z toho, čo by ste inak zaplatili štátu. Rozdiel je ten, že váš dôchodok sa navýši a tieto peniaze sú vaše. Keď dosiahnete 65 rokov, budete presne vidieť, koľko peňazí máte našetrených v druhom pilieri, každý rok vám totiž bude chodiť výpis.

Nebudú to peniaze štátu, ale vaše. Môžete sa rozhodnúť či si ich necháte vyplatiť pravidelne, jednorázovo, alebo akokoľvek. Veľkou výhodou druhého piliera je, že v prípade vašej smrti, časť peňazí niekto z vašej rodiny zdedí.

Mať druhý pilier je veľká výhoda, preto odporúčam, ak máte do 35 rokov, nečakajte a začnite to riešiť, radi vám s tým pomôžeme.

Tretí pilier je tak isto možnosť dôchodkového sporenia. Je povinný len pre rizikové zamestnania a pre väčšinu zamestnancov je dobrovoľný. Ľudia si tam môžu sporiť peniaze, ale už zo svojho vrecka. To znamená, že ak chcete zvýšiť svoj dôchodok, môžete vstúpiť aj do tretieho piliera.

Čo vám ale odporúčam, vstúpiť doň len za predpokladu, že vám 50% príspevku, ktorý si tam chcete dávať, bude dávať váš zamestnávateľ ku výplate. Veľa zamestnávateľov to má ako benefit pre svojich zamestnancov a samozrejme vtedy sa vám to oplatí, lebo vám zamestnávateľ prispieva viac peňazí k výplate. Preňho je to tak isto výhoda, lebo si to vie odrátať z daní. Čo sa ale týka vás, vie vám to zvýšiť dôchodok. Pokiaľ vám tam zamestnávateľ neprispieva a vy chcete vstúpiť do 3. piliera, neodporúčam vám to. Prečo? Lebo sú tam vysoké poplatky.

 

Existujú však aj iné spôsoby, ako skvalitniť či navýšiť svoj dôchodok a práve tie Vám zabezpečia "Nemecký dôchodok".

Chcete si prepočítať, aký bude Váš dôchodok? Kliknite na link TU.

 

Chápem, že máte veľa otázok a pravdepodobne chcete pre seba iba to najlepšie.Ak chcete vedieť odpovede na všetky vaše otázky a  chcete mať dôchodok ako v zahraničí, napíšte nám e-mail a my Vám celý proces bezplatne naplánujeme a vybavíme.

 

 Bc. Marek Kvasnička

Sledujte Kvasnickas aj na Facebooku Kvasnickas.


2 Responses

otguzaxikic
otguzaxikic

February 11, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxil Dose For 55 Pounds Amoxicillin 500 Mg hyi.mjbu.kvasnickas.com.sjq.zi http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

imayobij
imayobij

February 11, 2021

http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ – Amoxicillin Amoxicillin 500mg Capsules dap.hxyq.kvasnickas.com.fhp.cd http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

Leave a comment