Vytvor si kariéru podľa vlastných predstáv v spolupráci s nami!

0

Your Cart is Empty

June 17, 2021 2 min read

Chcete stavať dom a neviete, ako nato?

V prvom rade, treba zvážiť dve veci, a to sú: mám vlastné zdroje? Mám pozemok, na ktorom budem stavať? Poďme sa bližšie pozrieť na proces financovania výstavby domu.

 

  • Mám vlastné zdroje a mám pozemok, na ktorom budem stavať

Toto je ideálna situácia, pretože nemusíte brať žiadny úver na pozemok a nemusíte brať ani žiadny iný úver, aby ste vystavali nehnuteľnosť. Z týchto vlastných zdrojov dokážete na pozemku, ktorý vlastníte, vystavať základy do výšky jedného metra, a akonáhle ste v tejto fáze, nie je problém brať hypotéku v banke na základe hodnoty budúcej stavby, ktorú Vám určili v projektoch alebo znaleckom posudku.

 

  • Mám našetrené peniaze, ale nemám pozemok.

Táto situácia si vyžaduje kombináciu viacero druhov úverov. Mohli by ste použiť peniaze, ktoré máte našetrené na to, aby ste si kúpili pozemok. Ak Vám našetrená časť peňazí na pozemok nepostačuje, bolo by dobré zobrať si spotrebný úver alebo medziúver v stavebnej sporiteľni vo vyššej čiastke, aby ste vedeli dofinancovať pozemok a aby ste vedeli dostať dom do fázy, kde budú stáť základy do výšky aspoň jedného metra. V tejto fáze už môžete požiadať banku o hypotéku. Avšak, dá sa to urobiť aj tak, že ak máte vlastné zdroje, založíte nejakú inú nehnuteľnosť. Založiť viete aj pozemok v prospech banky, aby ste vedeli získať hypotéku s lepšími podmienkami. Treba myslieť nato, že ak zakladáte pozemok, založiť musíte aj dom v prospech tej istej banky.

 

  • Aký pozemok je akceptovateľný bankou?

Treba sa určite vopred informovať, aké pozemky vedia banky zobrať pod správu, a ktoré vedia financovať. Aby banka vedela poskytnúť hypotekárny úver, nemusia byť pozemkom vedené inžinierske siete. Vyžaduje sa však, aby mal pozemok aspoň stavebné povolenie, čiže je potrebné prepísať pozemok z „E“ parcely na „C“ parcelu, čiže z trvalých trávnatých porastov na zastavaný stavebný pozemok. Na poskytnutie hypotéky niekedy stačí, ak je na katastri vyznačená plomba, že bude pozemok zapísaný ako stavebný pozemok. Pozemok by sa mal nachádzať v intraviláne nejakej konkrétnej obce. Ak tam nie je a nie je pri pozemku zriadená prístupová cesta, môže byť problém s financovaním.

 

  • Ako banka financuje výstavbu nehnuteľnosti?

Banka financuje výstavbu nehnuteľnosti v tranžiach, ktoré majú svoju postupnosť podľa toho, ako sa nehnuteľnosť stavia. Najprv budete musieť vystavať časť zo svojho a až následne Vám peniaze pošle banka. Aspoň do časti, kým nestoja základy do výšky 1m. Ak už základy stoja, stačí urobiť geodetovi geometrický plán, znalcovi znalecký posudok a podľa hodnoty, ktorá bude v znaleckom posudku ako budúca hodnota stavby. Vám banka vie pustiť prvú tranžu úveru. Počet tranží si viete s bankou vopred dohodnúť. Môžete čerpať úver na viackrát, podľa toho, ako staviate alebo Vám môžu pustiť aj väčšiu čiastku naraz.Čerpanie úveru je častokrát podmienené dokadovaním faktúr/blokov za služby a materiál. V niektorých prípadoch stačí dokladovať fotografie, ako stavba pokračuje.

 Každá banka má podmienky financovania výstavby rodinného domu iné. Nie všetky však môžu vyhovovať práve Vám.

Chápem, že máte veľa otázok a pravdepodobne chcete pre seba iba to najlepšie.Ak chcete vedieť odpovede na všetky vaše otázky a  potrebujete vedieť o financovaní nehnuteľnosti, montovaného domu či drevodomu, napíšte nám e-mail a my Vám celý proces bezplatne naplánujeme a vybavíme.

 

Bc. Marek Kvasnička

 

Sledujte Kvasnickas aj na Facebooku.

 

 

 


Leave a comment